Drop Down Menu
483 fout RegelNr04BodyVerticaal

Ashihara Karate.

Enkele jaren geleden bracht een Amerikaans vechtsportblad een groot artikel over een karatestijl, die de oplossing naderbij zou brengen voor de agressieve situaties die zich in sommige wijken van New York afspeelden.

Men kan zich voorstellen dat karateka s die deze stijl beoefenden niet erg gelukkig waren met deze benadering door de verantwoordelijke journalisten van het artikel.
De titel van het artikel duidde op het straatvechters karate, een frase die een prikkeling lijkt te zijn voor een aantal rauwdouwers in de buurt.

Gelukkig is het beeld van het Ashihara Karate veranderd in de loop der jaren. De stijl heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt in de hele wereld en wordt in Japan zelf geaccepteerd als een vormende kracht in het moderne Japanse karate.

 

De vader van het vechtsysteem, Hideyuki Ashihara, toonde zijn benadering van karate in de jaren zeventig aan de wereld en kreeg direct de attentie van de vechtkunstgemeenschap en erkenning van vele organisaties op vechtsportgebied.

Gevoel voor promotie moet men Ashihara zeker toekennen. In de loop der jaren vond er een aanzienlijk aantal televisievertoningen plaats en de stijl werd onderbouwd met een aantal kwaliteitsboeken, uitgebracht door Kodansha International.

Ashihara Karate is een vorm van full contact, karate en zoals Kancho Ashihara zelf aangeeft, een stijl zonder franje. Hideyuki Ashihara verliet destijds het Mas. Oyama's Kyokushin, waar hij hoofdleraar, was om een uitgebreidere variant te vormen op het harde, ruwe systeem van Oyama.


 

 

Men zal in de Ashihara basistechnieken enige overeenkomst kunnen herkennen met de oude stijl, doch de technieken op zich zijn verder ontwikkeld en aangepast. Het Mas. Oyama's Kyokushin is een zeer sterk en effectief karate en vooral voor jonge mensen geschikt, maar vraagt een groot incasseringsvermogen.

Het Ashihara Karate gaat niet uit van het recht toe, recht aan idee met als resultaat Darwin's "Survival of the fittest" maar legt de nadruk op het ontwijken van de aanval. Men zou zich bij het aanschouwen van het Ashihara Karate kunnen afvragen of er een tijd is aangebroken voor een bekort karate, verschillend in intentie en nadruk van het traditionele karate, onderwezen door de meesters van vroeger.

Misschien bestaat er de behoefte aan een stijl met plezierige bolwerken van het klassieke Japanse karate en een verzacht aantal technieken om het leren ervan te bespoedigen.
Het is nu al een gegeven dat Japan optreedt als een voorname exporteur van de niet traditionele vechtkunsten. Ashihara Karate is daar een duidelijk voorbeeld van. Men zal bij het Ashihara Karate verschillende andere benaderingen zien in de schop stoottechnieken dan in het klassieke karate.

Door een biomechanische benadering worden schop- en stoottechnieken met meer power, uitgevoerd. Bij de schoptechnieken als b.v. Mawashi Geri, wordt de hiel van het standbeen van de grond geheven terwijl bij het stoten de schouder naar het doel roteert.

Prominent door Ashihara leraren aan hun leerlingen onderwezen, is de spinning back-kick met beslist een taekwondo flair. Een leuke techniek die in het Ashihara, het schijnbaar esthetische heeft losgelaten ten voordele van de effectiviteit.

De gevechtsstand van de Ashihara vechter lijkt sterk op die van een kickbokser, enigszins laag en kort met een hoge dekking en met voorkeur voor elleboog en knietechnieken.

Schoptechnieken worden uitgedeeld zonder belangstelling voor de legale doelen gekoppeld aan het sportkarate. In plaats daarvan worden schoppen op schouders, dijen en kuiten gericht, om de tegenstander uit te schakelen.

Uiteraard kunnen sommige technieken niet uitgevoerd worden tijdens het "full contact" wedstrijdsysteem" wat lijkt op het Kyokushin wedstrijdsysteem van NKA en NKK.

Op korte gevechtsafstand vordert de Ashihara stijl naar een "take-down" door middel van vegen of haaktechnieken.

Op de middenafstand maakt de ingewijde vechter gebruik van korte schoppen en lange stoten.

De lange gevechtsafstand leent zich voor hoge schoppen en wordt de nadruk verlegd naar uitwijkende en gatdichtende counters.

Doch altijd blijft het uit balans brengen van de tegenstander centraal staan, met als doel een positie te creëren om hem uit te schakelen.

Het Sabaki, lichaamsontwijking uit de lijn van de aanval is er op gericht om de tegenstander in een labiele positie te brengen. Bij voorkeur met de rugzijde naar de vechter toe.
Zowel in het Kihon als in het Kata, die beide gericht zijn op het echte gevecht, is er een enorme dynamische training zoals bij het boksen en kickboksen.

Stilstand tijdens het gevecht is bij het Ashihara gelijk aan zelfmoord.

Dat het het Ashihara vaste voet aan wal heeft gekregen in Japan , Australië, Amerika en nu ook in Europa is voor insiders duidelijk.

In Nederland is sinds de introductie een grote groep Ashihara beoefenaren bezig zich te bekwamen in deze "fuIl contact" stijl. Tijdens trainingskampen in de afgelopen twee jaar bleek de belangstelling voor deelname aan deze kampen, onder auspiciën van de Nederlandse Ashihara Kaikan erg groot.

Ook de in 1988 opgestarte omscholings  / lerarencursus trok een veertigtal leraren uit Kyokushin, Shotokan, Thal-Jitsu en andere stijlen om over te gaan naar de Ashihara stijl.
   
 
Hieronder een verzameling van Internet filmpjes op You Tube, die een beeld geven van het Full Contact Karate en het Ashihara Karate in het bijzonder.


Klik hier of op de tekening om een film met Kancho Hideyuki Ashihara, de grondlegger van onze gevechtsstijl Ashihara karate te zien.


Hier een hele mooie video highlight van Sem Schilt van de A.I.K.O.
(Ashihara International Karate Organisation.)
Ashihara Karate - Alexander Lavrushin, Battle of the Champions 2007
http://www.youtube.com/watch?v=4IEfhbz_xfg&feature=related

 

Shizuka Murakami een karate dame uit Japan.

http://www.youtube.com/v/Yo8to9OS4w8

 

Enige hoogtepunten van de Nederlandse vechters van Kyoto Gym, van de AIKO uit Nederland op de "Britisch Open".

http://www.youtube.com/watch?v=7Wwzzy2l89E

 

Ashihara Karate Best Knockouts 2002

http://nl.youtube.com/watch?v=J2WxKA18K80
   
   
   
Contact Welkom bij 4Defence