Persbericht over het boksen bij 4Defence (Fight School Boxtel) in het Brabants Centrum.
ASHIHARA KARATE BOXTEL HOUDT BOKSCURSUS
Boksen is een sport die in Boxtel wat onderbelicht is. Als je niet beter zou weten zou je haast denken dat deze vechtsport niet beoefend wordt in de gemeente, maar niets is minder waar.
In sporthal Den Haagakker houdt Ashihara Karate Boxtel dit seizoen op donderdagavonden voor het tweede opeenvolgende jaar een cursus, die gegeven wordt door de ervaren bokstrainer Jan Schellekens uit Boxtel.
Brabants Centrum bezocht een training in Den Haagakker, die duidelijk maakte dat boksen meer is dan je tegenstander knock-out slaan.
Rond 19.00 uur is trainer Jan Schellekens in de kleine gymzaal van Den Haagakker bezig om alles in gereedheid te brengen voor de cursus van vanavond. De training begint pas over een half uur, maar de trainer moet onder meer nog de boksballen en bokszakken ophangen waar de deelnemers zich straks op mogen gaan uitleven.
Schellekens is goed afgetraind en hoewel heel vriendelijk in de omgang, geen man waar je ruzie mee moet krijgen. Hij heeft een imposant lijf, dat bij voorbaat al ontzag inboezemt.
,,Ik ben van jongsaf aan een groot boksliefhebber", laat hij weten. ,,Zelf heb ik met redelijk succes gebokst. In 1976 ben ik op 18-jarige leeftijd Zuid-Nederlands kampioen geworden bij de nieuwelingen in het middengewicht. Drie jaar later werd ik opnieuw kampioen, maar daarna werden andere zaken belangijker omdat ik ging trouwen en er kinderen kwamen.
Toen heb ik het boksen op een lager pitje gezet."
Schellekens bleef echter actief in de sport en begon zo'n tien jaar geleden bij Tiga Sport en Dans in Boxtel, waar hij fitnesstrainingen volgde, met het geven van een bokscursus. ,,Ik werd door de eigenaar, die toevallig ook Jan Schellekens heet, gevraagd om bokstrainingen te geven. Dat heb ik toen een aantal jaren gedaan met een twintigtal cursisten. Later heb ik onder meer ook nog bij Boenders Gym in Liempde en in gemeenschapshuis De Walnoot lessen verzorgd."
Publiciteit
Peter Kerkhof, die bij Ashihara Karate Boxtel in zijn eentje het bestuur vormt, de ledenadministratie doet, de publiciteit rond de vereniging regelt en ook nog kickboks- en karatelessen geeft, was degene die Schellekens benaderde om een cursus te verzorgen bij zijn vechtsportvereniging.
,,
Wij deden tot voor twee jaar niets aan boksen", vertelt Kerkhof, die vanavond meetraint met de groep van Schellekens. ,,Ik heb toen Jan benaderd met de vraag of hij zin had om bij ons een cursus te verzorgen. Daarbij heb ik hem verteld dat ik de administratie, het werven van leden en het verzorgen van de publiciteit op me zou nemen terwijl hij zich alleen hoeft bezig te houden met de bokscursus.
Dat leek hem wel wat en zo zijn de bokslessen vorig jaar van start gegaan in dagcentrum De Werf. Dit jaar zitten we in Den Haagakker, waar veel meer ruimte is.
Hoeveel bokscursisten er zijn?
Ik denk dat er ongeveer zestien betalende leden zijn, maar daarvan komen er wekelijks een man of tien trainen."
Terwijl rond 19.20 uur de eerste cursisten binnen druppelen, wijdt Schellekens uit over zijn sport. ,,Boksen verhoogt de conditie en verbetert je reflexen. Bovendien krijg je er zelfvertrouwen door.
De laatste jaren is de samenleving veel harder geworden en is de agressie toegenomen, dan is het niet onbelangrijk dat je jezelf kunt verdedigen als het nodig mocht zijn", aldus de bokstrainer.
Kickboksen en thaiboksen zijn op dit moment veel populairder dan boksen. Voor de sport zou het goed zijn als er weer eens een boegbeeld opstaat als Regilio Tuur. Dat is een jongen die goede prestaties heeft geleverd en veel in de belangstelling stond, waardoor de interesse in de boksport toenam. Zo'n voorbeeld ontbreekt nu eigenlijk."
Touwtje springen.
Inmiddels zijn de ongeveer twaalf cursisten in Den Haagakker begonnen met een warming-up die bestaat uit touwtje springen. ,,Dat is een standaard oefening voor boksers", laat Schellekens weten. ,,Daarbij gebruik je al de spieren die je nodig hebt bij deze sport." Vervolgens worden er nog wat rek- en strekoefeningen gedaan en tegen de boksbal en -zakken gebeukt alvorens de deelnemers in koppeltjes verschillende stoten gaan uitproberen; van een linkse directe tot een rechtse hoek tot allerlei combinaties van verschillende stoten.
Het zijn vooral recreatieve boksers, die deel uitmaken van het clubje cursisten. ,,Er zit één jongen bij die wedstrijdervaring heeft", vertelt Kerkhof, die schat dat de gemiddelde leeftijd van de bokscursisten tussen de 30 en 35 jaar ligt. ,,Maar de meeste leden doen het voor de lol en niet om wedstrijden te gaan boksen. Hoewel een aantal jongens al wat ervaring heeft met de sport, bestaat het gros uit beginners die de basisbeginselen van boksen onder de knie willen krijgen."
Verbijten
Op een bankje in de gymzaal zit John Sanders zich intussen te verbijten. Hij baalt
verschrikkelijk, want hij kan vandaag niet meetrainen. ,,Vanmorgen heb ik met een busje van mijn werk een ongeluk gehad. Mijn knie is helemaal dik, vandaar dat het beter is dat ik vandaag even niet meedoe. Maar mijn handen jeuken, ik zou het liefst even lekker gaan sparren", vertelt Sanders. ,,
Voordat ik hier ben gaan trainen, heb ik al een paar jaar in Vught gebokst. Toen Jan Schellekens mij een keer vroeg of ik zin had om bij zijn groep te komen, heb ik niet lang hoeven twijfelen. Jan is een ervaren en goede bokstrainer van wie ik veel kan leren en je kunt heerlijk met hem sparren."
John is een van de gevorderde leerlingen van trainer Schellekens en stond ooit al eens in de ring voor een echte wedstrijd. ,,Ik zou best op een professionele manier met boksen bezig willen zijn, want ik vind het een schitterende sport. Ook kickboksen vind ik mooi, dat wil ik ook gaan doen. Ook dat is een sport waar veel techniek bij komt kijken en waar het niet alleen gaat om je tegenstander tot moes te slaan."
John moet lijdzaam toezien hoe aan het einde van de trainingssessie zijn collega's even heerlijk een vrij potje boksen tegen elkaar. Er wordt hier en daar aardig op losgeramd. Ook trainer Jan Schellekens gaat er flink tegenaan en verkoopt enkele gevorderde cursisten af en toe een flinke tik, die zich op hun beurt echter ook niet onbetuigd laten.
Het is bij boksen heel belangrijk om goed te kijken, uit te delen en dan meteen weer in de dekking te gaan en proberen stoten te ontwijken", zegt Schellekens tussen twee partijen door. ,,Ik laat de deelnemers met opzet tegen verschillende tegenstanders sparren, want elke bokser is weer anders. Je hebt kleine, lange, snelle en trage boksers. Elke tegenstander vereist een andere aanpak. Het is heel leerzaam om steeds tegen een andere tegenstander te boksen."
Meisje
Na afloop van de training staat Kim Thijssen (16) even uit te blazen. Ze is het enige meisje in het gezelschap en een stuk jonger dan haar mannelijke collega's. ,,Dit is mijn tweede les en het bevalt me prima. Mijn vader bokst ook en heeft mij geïnspireerd om hetzelfde te gaan doen. Nee, ik vind het niet erg dat er niet meer vrouwen meedoen. Al kan ik wel alle meisjes adviseren om ook te gaan boksen.
Het is absoluut niet eng en in het begin word je een beetje gespaard en pakken de meer ervaren boksers je niet meteen al te hard aan. Bovendien is het heel gezellig en leer je hoe je jezelf moet verdedigen."
De cursisten zoeken na afloop van de training moe, bezweet maar voldaan de kleedkamers op.
Schellekens laat nog even weten dat in de gymzaal in Den Haagakker ruimte genoeg is voor veel meer cursisten. ,,Iedereen is welkom om mee te doen, zowel mannen als vrouwen. Het zou mooi zijn als deze sport weer wat meer gaat leven in Boxtel.
Als het aan mij ligt, ga ik straks met vijftig deelnemers aan de slag.
De sportclub voor recreatief sporten.